Ik fiets naar het station van Den Bosch en luister naar muziek. Na meer dan 6 kilometer ben ik bijna op mijn bestemming. Terwijl ik door een tunneltje onder het spoor rijd, kom ik bij de voorkant van het station. Ik sla rechtsaf naar de rotonde, een punt dat ik echt vervelend vind. Het is altijd een chaos hier! Ik heb voorrang, maar een fietser snijdt me af. Superirritant. Dan zie ik een vrouw naar het zebrapad lopen, en het lijkt alsof ze in slow motion gaat. Ik stop en wacht ongeduldig. Maar dan kijkt ze me aan en glimlacht dankbaar. Ik glimlach terug en realiseer me hoe makkelijk ik me laat meeslepen door mijn eigen gedachten.
Waar ik geïrriteerd stond te wachten en het hele gebeuren chaotisch vond, zag deze vrouw het anders. Ze was ontspannen, terwijl ik gestrest was en alleen aan mijn eindpunt – de fietsenstalling – dacht. Alles wat ik onderweg tegenkwam, zag ik als obstakels. Deze ontmoeting herinnerde me eraan dat ik zelf deze stress creëerde door mijn eigen gedachten en gedrag. En dat dat helemaal niet nodig was. Ik kon mijn stress verminderen.
We zien de wereld door onze eigen filter
Ieder mens ziet de wereld door een eigen filter, gebaseerd op ervaringen, overtuigingen en patronen. Onze hersenen kunnen niet alles tegelijk verwerken, dus filteren we. Dat betekent dat dezelfde situatie door iedereen anders kan worden ervaren.
Actie, reactie, tegenreactie
Maar het gaat verder dan dat. Stel je voor dat ik boos was geworden op die fietser die mij afsneed. En dat die fietser daar kwaad op gereageerd had door haar middelvinger naar me op te steken. Dan had ik waarschijnlijk nog meer boosheid gevoeld. Misschien had ik er een verhaal aan vast gemaakt: Deze vrouw was asociaal en dacht alleen aan zichzelf. En had ik me daarna afgevraagd waarom er zoveel asociale mensen op de wereld zijn. Wat me dan weer gefrustreerd zou maken. Ik was dan in een negatieve spiraal terecht gekomen van gedachtes en overtuigingen waarbij er steeds meer negatieve emoties in me opborrelde. Ik zou dan juist mijn stress verhogen in plaats van stress verminderen.
Emoties
Wist je dat een emotie maar maximaal 90 seconden hoeft te duren? Tenminste, als je deze toelaat, voelt en loslaat. Met andere woorden, als ik gewoon even pissig was geweest, niet had gereageerd en door was gefietst – zonder er een verhaal aan vast te maken – was ik er in anderhalve minuut vanaf geweest.
Gelukkig kun je jezelf trainen om je perspectief wat te verbreden en minder verhalen te maken bij emoties.
De filter die we hebben en de gedachtes waarmee we onze emoties kunnen voedden, hebben invloed op hoe we de wereld om ons heen beleven. Het kan er voor zorgen dat we vaker dan nodig met stress en negatieve emoties te maken hebben. Gelukkig kun je jezelf er in trainen om je perspectief wat te verbreden, wat minder verhalen te maken en daarmee jouw stress-levels te verminderen.
5-G schema
Hoe? Ten eerste door emoties toe te laten in je lijf: ze te voelen, herkennen en weer los te laten. Dat kun je bijvoorbeeld trainen door meditatie of breathwork, waarbij je leert om je gedachtes niet altijd serieus te nemen en leert om bij je gevoel te blijven. Iets anders wat heel helpend kan zijn is het 5G schema uit de cognitieve gedragstherapie. Dit is een schema wat je kunt invullen voor een situatie die je hebt meegemaakt en van daaruit nog eens kritisch naar de situatie kijkt en probeert een alternatief te verzinnen. De 5G’s staan voor: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. In het geval van de fietser die mij afsneed zou dat er zo uit zien:
Gebeurtenis | Ik fiets naar het station van Den Bosch en wordt afgesneden door een fietser die geen voorrang heeft. |
Gedachten | Wat irritant dat de fietser me inhaalt. Het is niet eerlijk. Ik had voorrang. Ik moet er iets van zeggen. |
Gevoelens | boosheid |
Gedrag | Ik vertel de fietser dat ik voorrang had en dat zij zich asociaal gedraagt. |
Gevolg | De fietser steekt haar middelvinger naar me op en ik voel me nog bozer. |
Alternatief
Gebeurtenis | Ik fiets naar het station van Den Bosch en wordt afgesneden door een fietser die geen voorrang heeft. |
Gedachten | Bijzonder dat de fietser doorfietst. Ik had voorrang. Misschien heeft ze haast. |
Gevoelens | Ik voel me neutraal. |
Gedrag | Ik stop op tijd zodat de fietser door kan fietsen en fiets verder. |
Gevolg | Ik fiets door naar het station en voel me nog hetzelfde. |
Het 5G-schema helpt je inzien dat je eigen gedachten en acties je emoties beïnvloeden. Zo kun je de regie terugpakken en kiezen om je dag niet te laten verpesten door een kleine gebeurtenis. Let it go, en focus op wat echt belangrijk is.
Over Bureau Ruby en stress verminderen
Dit blog is geschreven door Ruby van Bureau Ruby. Zij helpt professionals naar een leven met meer voldoening, minder stressklachten en persoonlijk leiderschap. Dit doet zij door te werken met het onderbewuste voor structurele verandering. Zodat jij weer vol in het leven komen te staan zonder overmatige stress. Samenwerken met Ruby? Dat kan bijvoorbeeld via het traject: ‘leven vanuit jouw kracht’. Bekijk het aanbod op deze website voor alle mogelijkheden.